Hulp bij rouw

Al zeker zes jaar loop ik met het plan rond om ouders van een overleden kind te helpen tijdens hun rouwproces, maar ook volwassenen die een dierbare zijn verloren.

Mijn zoon Dennis is in 1987 op zesjarige leeftijd terug naar Spirit gegaan en hij kan zo prachtig vertellen over het leven “daar” en de zin der dingen. Hij verteld over de logica ervan, op spiritueel niveau. En hij heeft het over het verdriet van ouders, op Aards niveau.

Wat is het toch fijn om dat lijntje met “boven” te hebben ! Dat heeft mij enorm geholpen in mijn eigen rouwproces, iets dat ik heel lang heb tegengehouden, maar uiteindelijk in 2001 ging toelaten. Toen pas was ik er klaar voor om alle pijn en verdriet naar buiten te laten komen en mijn zoon hielp me daar bij.

Omdat ik dus ervaringsdeskundige én medium ben en al jaren gesprekken met mensen heb, zij het over andere dingen, vindt hij dat ik nu maar eens in actie moet gaan komen en het gewoon moet gaan doen !
Mijn zoon trekt me steeds vaker aan mijn mouw.
Mammie……zegt hij dan…….wanneer gaan we samen aan het werk en mensen helpen en troosten en vertellen over die andere dimensies en over het oneindige leven ?
We gaan het doen jochie, we maken een plan.
Nee mammie, het plan is al lang klaar.
Okee jochie, we gaan het doen !

Ieder mens gaat anders met verlies om, gewoon omdat we allemaal anders zijn, anders denken, andere ervaringen in het leven hebben opgedaan. Daarom is er geen standaard voor hoe je met rouw moet omgaan.

Sterven hoort nou eenmaal bij het leven en is een bijzonder indrukwekkende ervaring die diepe sporen op onze ziel kan achterlaten. Ik spreek zelf nooit over “rouwverwerking” omdat dat woord in mijn beleving wil zeggen dat er een moment komt dat de pijn om het verlies verwerkt is en dus weg is. Maar heel vaak is het zo dat mensen die pijn hun hele verdere leven blijven voelen en ook het gemis onderdeel in hun leven blijft.

Er is geen medicijn die er voor zorgt dat de pijn weg gaat, er is geen therapie die het gevoel van iemand missen kan wegnemen. Zoals ik al schreef, het hoort bij het leven en we hebben er allemaal mee te maken.

Wat fijn en helpend is, is dat je van jouw omgeving alle ruimte krijgt om te rouwen, dat je er over mag praten zoveel je wilt, dat je mag huilen zolang je daar behoefte aan hebt, zodat de scherpste pieken van het verdriet uiteindelijk wat afslijten en je weer door kunt. En meestal gaat het zo, gelukkig. Meestal is het zo dat je de draad weer oppakt en af en toe nog even heel verdrietig bent, maar dat het je niet meer overspoelt.

Helaas is dat voor veel mensen lang niet altijd het geval. Niet iedereen kan die kracht opbrengen, want er is echt veel kracht voor nodig om verlies een plek te geven en vaak is het de zóveelste druppel…….

Mijn eigen ervaring is dat ik drie weken mocht rouwen om het verlies van mijn kind, maar dat het geduld van veel mensen in mijn omgeving toen wel op was, ik moest maar weer gewoon gaan werken, want dat was goed voor me, dan had ik wat afleiding en ik had nóg een kind waar ik voor moest zorgen, dus al mijn pijn moest ik onderdrukken. Ik had toen gewoon nog niet in de gaten dat het leven een oneindige cyclus is en dat het fysieke sterven een natuurlijk proces is. Ook begreep ik toen nog niet waarom ik het mee moest maken dat mijn kind stief en ik vond het leven lastig en oneerlijk.

Gelukkig weet ik dat nu wel, omdat mijn zoon me kon vertellen waarom hij alweer zo jong de Aarde verliet en waarom ik zijn moeder was. En dat was troostend en vooral HELEND, voor ons allebei.

Wat ik dus in de jaren na het sterven van mijn zoon heb geleerd, toen ik er eindelijk aan toe was om met dat verdriet aan de slag te gaan, is dat het leven oneindig is, dat het niet ophoudt wanneer het fysieke lichaam sterft, maar dat onze Ziel door gaat met ervaringen opdoen. Dat het allemaal een reden heeft, ook al is dat soms voor ons aardse brein niet te bevatten. En als je het zó kunt gaan zien, geeft dat heel veel acceptatie en rust. En natuurlijk zal er altijd een zeer plekje van gemis blijven zitten en dat is niet erg, ook dat hoort bij het leven en we hebben nou eenmaal gevoelens.

Als je denkt dat mijn zoon en ik jou kunnen helpen/begeleiden tijdens jouw periode van rouw…….voel je welkom ! En of je maar één keer wilt komen, of tien keer……..dat is aan jou, je voelt zelf waar je behoefte aan hebt.

Een energetische healing is onderdeel van het gesprek, als je daar behoefte aan hebt.

€ 85,- voor het eerste gesprek ( 1,5 uur ).

€ 65,- voor vervolggesprekken ( 1 uur ) .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.