Als je op een feestje toevallig naast een tandarts staat, vraag je dan of hij even in jouw mond wil kijken, omdat je last hebt van een kies ?

Of stuur je op zaterdagavond een mailtje naar de bakker of jij nog snel even wat broodjes mag komen halen ?

En vraag jij aan jouw huisarts of het goed is als je ’s-avonds op consult komt, omdat je overdag toch écht geen tijd hebt ?

Zou je van jouw psycholoog / psychiater / maatschappelijk werker…..verlangen dat hij gratis werkt ?

Nee he, dat zou niet in je opkomen, want  zoiets doe je niet he ?! Toch ?!

Maar hoe komt het dan toch dat velen dat gedrag wel vertonen bij mensen die een spirituele praktijk hebben ?

Mij overkomt het  best vaak dat ik de vraag krijg of ik EVEN wil kijken naar……..EVEN wil invoelen op….. en ik hoor dat van veel collega’s ook.

Da’s toch best raar. En onbeleefd ook. En respectloos. En ronduit strontvervelend !

Niet dat ik daar op in ga hoor, meestal niet. Soms wel, als het iemand is die ik goed ken of waarvan ik weet dat ik daar met mijn vragen ook terecht kan, als dat nodig is.

Maar soms heb ik het even niet in de gaten, omdat de HALERS best geslepen zijn.

Dan krijg ik zo’n lief berichtje met de vraag hoe het met die lieve Leonoor gaat ? En dan denk ik, goh wat aardig……. en dan vraag ik natuurlijk hoe het met die ander gaat. Er worden wat zoete broodjes gebakken en dan……..

Dan komt er me toch een bak ellende over me heen…..sjonge…..wat mensen zoal meemaken zeg, verschrikkelijk.

En natuurlijk zit er dan heel handig een hulpvraag in de bak ellende verpakt. Een gratis hulpvraag welteverstaan.

Of ik snel even……….

En dan leg ik maar weer eens een keer uit dat ik een praktijk heb waar men een afspraak mag maken op doordeweekse dagen tussen  negen en vijf uur en dat een consult geld kost, net zoals bij de huisarts en de tandarts en…….

En dat de bakker ook niet voor niks werkt, toch ?!

Hoe serieus nemen dit soort mensen zichzelf, vraag ik me dan af.

Weet je, werken aan je problemen kost tijd en als je daar hulp bij wilt van een professional dan kost dat nou eenmaal geld. Hoeveel vind je jezelf waard, hoe serieus neem je jezelf, hoe zit het met eigen verantwoordelijkheid……

Ik ken mensen die hoppen van de ene gratis hulpverlener naar de andere, die bellen spirituele hulplijnen plat ( wat geld kost) die spreken iedere week minstens vier mediums/ paragnosten/astrologen…..en durven nog geen bloemkool zelf te kopen, zonder advies.

Da’s triest vind ik.

De mensen die nóg bedrevener zijn in het lospeuteren van een gratis consult zijn degenen die met mij een keertje willen afspreken om het over netwerken te hebben.

Ik heb dat een paar keer gedaan, gezellig een bakkie thee er bij……maar dan blijkt dat ik hun voedingssupplementen moet gaan gebruiken / verkopen in mijn praktijk, want daar zouden mijn klanten heel veel baat bij hebben.

Doeiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Of de mensen die willen “uitwisselen” ,want ja, we zijn toch allebei healer, dus kunnen we energie delen.  Het draait er altijd op uit dat er dus niks uitgewisseld wordt, maar dat ik een gratis consult zit te geven, want ze hebben het zo moeilijk.

Ben ik een paar keer ingetrapt.

Ik wil maar zeggen dat er bij mij niks gratis is, behalve wanneer ik er zelf voor kies om iets gratis weg te geven. Ik neem mezelf als hulpverlener heel serieus en ik ben goed in mijn vak, dus ik wil daar gewoon voor betaald worden.

En ik weet dat ik hier al vaker over geschreven heb en dat jullie het misschien wel beu zijn. Scroll dan maar door. ( ik ben toch aan het einde van mijn verhaal)

Maar soms is het nodig om dit onder de aandacht te blijven brengen, zodat mensen die alleen maar willen komen halen en niks brengen, een beetje bewuster worden van waar ze mee bezig zijn en dat ze er uiteindelijk alleen zichzelf mee beschadigen.